Vraagt het ene paard; Zouden mechanische spieren ons overbodig maken?

Stel je voor dat paarden aan het begin van 1900 over technologie zouden praten. Eentje maakt zich zorgen over de toekomst van paarden. Hij vraagt aan een ander paard of de mechanische spieren de paarden overbodig zouden maken. De ander geeft aan dat alle technologische ontwikkelingen tot nu toe hun leven een stuk makkelijker heeft gemaakt. Weet je nog al dat werk op de akkers? Weet je nog dat we door stad en land moesten galopperen om de post rond te brengen? Weet je nog dat we in oorlogen moesten meevechten? Het was zwaar en vreselijk. Het stadswerk van nu is fijn, comfortabel en makkelijk. En met zo veel mensen in de stad zullen er meer banen voor paarden zijn dan ooit. Zelfs als dat ‘auto-ding’ ooit door zal breken dan zullen er nieuwe banen komen voor paarden die we nu nog niet kunnen bedenken.

Tja, er zijn nog steeds werkpaarden, maar het is niet te vergelijken met daarvoor. De paardenpopulatie had zijn piek in 1915, vanaf dat punt ging het alleen maar bergafwaarts. Er is geen economische wet of regel die bepaalt dat betere technologie zorgt voor meer of betere banen voor paarden. En als het nu eens om mensen gaat. Is er dan wel een economische wet of regel die de mens aan het werk houdt? Zoals mechanische spieren de paarden uit de economie duwden zullen de mechanische hersenen de mens uit de economie drukken. Niet direct, niet overal maar in vrij grote aantallen en zeer binnenkort groot genoeg om enorme problemen te veroorzaken waar we niet op voorbereid zijn.

Als je naar de huidige stand van de techniek kijkt en denkt dat het bijna onmogelijk is om jouw baan te verliezen aan mechanische hersenen dan moet je zeker onderstaande video bekijken. Technologie wordt steeds beter, goedkoper, sneller en dat met een snelheid die wij niet kunnen bijhouden. Precies zoals de auto het begin van het einde van de paarden was, zo laat de chauffeurloze-auto ons de vormen zien van de ontwikkelingen die ons staan te wachten.

Deze tekst is vrij vertaald uit deze zeer interessante video ‘Human Need Not Apply:

Dus zoals je hebt kunnen zien in de video gaat de robotisering met een ongelofelijke snelheid. Machines hebben onze spierkracht vervangen en slimme software zal onze denkkracht vervangen. Die slimme software stuurt weer robots aan die zichzelf dingen kunnen leren zonder dat dat voorgeprogrammeerd is.
Het gaat zo snel dat ze afgelopen juli in dit programma Het Filosofisch Kwintet er over hadden dat robots wel onze banen in zouden pikken maar dat we ons op dienstverlening zouden moeten richten, waaronder horeca….

Nou dat kunnen we dus ook wel vergeten met:

MakrShakr – de robot shaker

Briggo – de barista robot

Burger Bot – 360 burger per uur

Welk deel van jouw baan zal binnenkort vervangen worden door een robot of software?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *