Van Twitter bericht tot ‘gastcollege’ op Fontys

Begin februari las ik in de Twitter timeline van docent Klien van den Broek (@JustKlien) de vraag: “Gezocht: ervaren gastspreker/-docent op het gebied van Big Data #durftevragen #dtv #Fontys #bigdata

Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven verzorgt sinds enkele jaren de minor Ambitie in Communicatie. In deze minor worden vier onderdelen behandeld. Het derde onderdeel is vanaf dit studiejaar ‘Urban Intelligence’. Dit idee is ontstaan vanuit het gesubsidieerde EU-project dat de gemeente Eindhoven gaat uitvoeren met verschillende partners: Smart Cities. De minorstudenten gaan aan de slag met verschillende ‘venijnige’ vraagstukken met een zeer korte doorlooptijd. In de tweede week van dit derde onderdeel staat het thema ‘Smart City’ centraal. Hierbij willen we vooral ingaan op Big Data en Datamining. De studenten krijgen de opdracht mee om thuis te kijken naar de uitzending van Tegenlicht waarin Viktor Mayer-Schönberger vertelt over Big Data. De eerste les willen we graag een gastspreker/-docent uitnodigen om een college te geven (circa een uur) en daarna in gesprek te gaan met onze studenten over dit onderwerp.

Na enkele DM’s en e-mails te hebben uitgewisseld volgde een voorgesprek in Eindhoven. De eerste opgave was om ‘de horloges’ gelijk te krijgen. Wat verwachte Fontys van Fountainheads en wat wij konden ‘leveren’. Immers aan de kwalificatie ervaren (gast)sprekers voldoen Jan Henk Bouman en Wim van Rooijen, maar een presentatie van een uur met het onderwerp Big Data zat nog niet in het Fountainheads ‘pakket’.

Dat betekende dus desk research, studie en productontwikkeling en de ‘wetenschap’ dat de studenten van Fontys Hogeschool de premiere zouden krijgen.

Op 28 april, de dag na ‘Koningsdag 2015’ moest er worden ‘geleverd’. Achteraf bezien een uitdaging na een mooie en gezellige nationale feestdag. Om de ‘pijn’ iets te verzachten begon het gastcollege om 10:45 uur. ‘Iedereen’ had dus ruim de tijd om ‘fris en fruitig’ in de collegezaal aanwezig te zijn.

Na afloop van het gastcollege ontstond er een leuke korte dialoog over de mogelijkheden van Big Data in relatie tot Smart Cities, de in de presentatie ‘opgesloten’ boodschap om vooral naar andere voorbeelden te kijken (gluren bij de buren) ter inspiratie van de opdracht en de uitdaging die voor deze minor moet worden uitgevoerd en de vraag of je eigenlijk niet Smart Citizens centraal zou moeten stellen?

Via Twitter en LinkedIn werden diverse mooie reacties gegeven door studenten en docenten:

“Nogmaals bedankt voor de inspirerende en flitsende presentatie We spreken elkaar”

“Bedankt voor je bevlogen verhaal Past naadloos is het programma en geeft ons veel om op aan te haken #inspiratie #context”

“Ik volg je niet voor niets! Interessante presentatie hoor Nu even uitvogelen wat mijn standpunt is m.b.t enkele toepassingen van (big) data”

“Ik vond de presentatie van vanmorgen interessant, innovatief en prikkelend”

“Heldere opdracht op het eind van een toffe presentatie van @Wimzegt #fhc #urbanintelligence”

Een kijktip is de aflevering van VPRO Tegenlicht van zondag 26 april 2015: ‘De Slimste Haven van de wereld’.

Er is een onuitputtelijke lijst te maken met leestips. Ik beperk me tot een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag 25 april: ‘China kent elke burger score toe – ook voor internetgedrag’

Vanzelfsprekend deelt Fountainheads de slides van de gebruikte presentatie (inclusief videofragmenten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *