SSI Schäfer en Fountainheads over de impact van BlockChain

Welkom op dit blog dat we samen opgezet hebben met SSI Schäfer. Dit is het tweede blog naar aanleiding van de Logistica 2017. SSI Schäfer & Fountainheads hebben de bezoekers extra studiemateriaal en informatie beloofd over onderwerpen uit de Wake-Up Call. En die belofte komen we graag na 🙂

Lees ook ons eerste blog


BlockChain

Studiemateriaal

In dit artikel van De Groene wordt op een heerlijk duidelijk manier geschreven over BlockChain, crypto’s, de ideologie en Nederlandse voorbeelden van BlockChain initiatieven. Ze schrijven:

“Blockchain staat wereldwijd in de belangstelling. In Radical Technologies beschrijft stedenbouwkundige en designer Adam Greenfield het als een van de eerste hedendaagse technologieën die zo radicaal anders zijn dat intelligente mensen ze maar lastig kunnen bevatten. Voor wie toch een poging wil doen een korte uitleg: blockchain is een door de massa gecontroleerde administratie. Niemand is eigenaar en een netwerk van aan elkaar geschakelde computers zorgt middels een algoritme voor de correctheid ervan.”


Blockchain in de supplychain en logistiek

Nu je het artikel van de Groene hebt gelezen kijken we even in de wereld van logistiek. In januari werd bekend dat Maersk en IBM een joint venture opgezet hebben. Dit gaat voor heel veel verschuiving zorgen.

Emerce – 18 januari 2018:
“IBM en ’s werelds grootste containerverscheper A.P. Moller-Maersk vormen een joint-venture rondom blockchaintechnologie. Het moet de wereldhandel versnellen omdat het veel tijdrovende papieren werkprocessen worden geautomatiseerd.”

De Blockchain zorgt voor meer efficiency en dus besparing:

Want – 14 februari 2018:
“Miljarden dollars besparing
Over het algemeen zou de blockchain ervoor kunnen zorgen dat de logistieke sector en stuk efficiënter, sneller en fraude proof wordt. Er zijn minder tussenpersonen nodig en systemen kunnen allemaal met elkaar verbonden worden…..
…als blockchain netwerken geïmplementeerd beginnen te worden op een wereldwijd niveau, dit een besparing zou kunnen opleveren van 50 miljard dollar. Uiteindelijk zou de blockchain zelfs een besparing van 500 miljard dollar op kunnen leveren als het eenmaal wat volwassener is.”


Smart contracts
Het wordt allemaal nog mooier met smart contracts. Dat zijn een soort slimme contracten die vastgelegd zijn in de Blockchain en die automatisch uitgevoerd kunnen worden. In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd wat het is en wat het op gaat lossen voor ons. Ze geven een aantal voorbeelden waaronder:

Voedsel- en transportcontrole
Je koopt biologische kippenpootjes bij de Albert Heijn, maar wie garandeert dat de kippen daadwerkelijk biologische kippenkorrels hebben gegeten? En wie weet zijn de kippen wel biologisch gevoed, onmenselijk afgeslacht. Of: Het vlees ligt al 40 jaar ingevroren. Allemaal mogelijk!

Moet je voorstellen:

Met sensoren die informatie doorsturen en opslaan in de blockchain, weet je precies in welke omstandigheden een kip is gegroeid.
Met diezelfde sensoren zou je zelfs kunnen zien wanneer de kip is geslacht en welke weg hij heeft afgelegd. Komt de kip uit Botswana of Barneveld?


BlockChain/Cryptocurrencies en Tweede Kamer

Op landelijk niveau is er veel tumult rond Blockchain en cryptocurrencies geweest in januari 2018. Er was een hoorzitting in de Tweede Kamer over deze onderwerpen. Mocht je een deepdive willen in de positionpapers van de sprekers dan kun je deze hier vinden.

BlockChain zorgt voor een nieuw sociaalweefsel volgens Rutger van Zuidam:

Rutger werd ook op Cafe Weltschmerz geïnterviewd.
In dit gesprek wordt er een licht geworpen op de vraag hoe deze technologie vorm moet gaan krijgen in onze maatschappij. Hoe reageren gevestigde partijen, en welke instituten worden wellicht overbodig

Krijgen we een publieke crypto? Zou een goed idee zijn zegt Thomas Bollen van Follow The Money:

Thomas heeft ook een uiteenzetting geschreven over het debat in de Tweede Kamer op Follow The Money. In dit artikel lees je ook over: “De tweespalt tussen de oude en nieuwe financiële wereld zie je ook in de media. Het FD positioneert zich met zijn eenzijdige berichtgeving duidelijk als echoput van gevestigde belangen …”


Wil je op de hoogte blijven van Nederlandse ontwikkelingen of wil je je aansluiten bij bestaande initiatieven dan is het handig om de Dutch BlockChain Coalition te volgen. Dit schrijven ze op hun website:

De Dutch Blockchain Coalition is gezamenlijk ontwikkeld door bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Zij nemen samen een leidende rol en medeverantwoordelijkheid voor het succes van de Actieagenda van de Dutch Blockchain Coalition.

De noodzaak voor een nationale coalitie
Er lopen al veel verkennende initiatieven in Nederland; bij het bedrijfsleven, bij de overheid en bij kennisinstellingen. Enkele initiatieven naderen de fase van prototype en zullen naar verwachting binnen enkele jaren operationeel zijn.

Deze initiatieven brengen we samen in de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat initiatief van Team ICT, onder het programmatische label dutch digital delta. Blockchain wordt door Team ICT gezien als een potentiële bron van vertrouwen, welzijn, welvaart en veiligheid voor burgers, samenleving en bedrijven. Het doel van de Nationale Blockchain Coalitie is het creëren van voorwaarden voor betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen.

Veel studieplezier en tot de volgende keer. Dan gaat het over Kunstmatige Intelligentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *