Sesame Credit; Een spelvorm om de moraal van de Chinese samenleving te verhogen

De gastsprekers van Fountainheads hebben al een tijdje een inspiratieblokje in de Wake-Up call dat gaat over Sesame Credit.

Sesame Credit:
China heeft samen met Tencent en Alibaba het Sesame Credit systeem opgezet. Hiermee kunnen ze de moraal van de samenleving sturen middels het toekennen van punten aan een bepaald gedrag. Het wordt in 2020 verplicht voor alle Chinezen.

Sindsdien is het een vast onderdeel in de presentatie van Fountainheads. En telkens als we dit deel presenteren gaat er een golf van ongeloof door de zaal. Het lijkt er af en toe wel op of we al in The Matrix leven.

Onlangs kreeg Sesame Credit aandacht in de media. Dus tijd voor een trendverkenning update over dit onderwerp.

Lees er alles over in onze Storify:

2 reacties

  1. Nick Smeenk zegt:

    Ik krijg hier heel erg de kriebels van. Onlangs wees mij iemand op een aflevering van Black Mirror, seizoen 3, aflevering 1. In die aflevering leeft een jonge ambitieuze dame in een maatschappij met dit systeem. Arme Chinezen. Ik kan alleen maar hopen dat we nooit, maar dan ook nooit, met een dergelijke samenleving te maken krijgen. De vraag is hoe we deze ontwikkeling kunnen keren. Misschien kunnen we een begin maken door op 15 maart een stem uit te brengen tegen globalisering en voor individuele vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *