Platform vmbo Economie en Ondernemen Studiedag 2018 geopend door de gastsprekers van Fountainheads

De opening van Platform vmbo Economie en Ondernemen Studiedag werd verzorgd door de gastsprekers van Fountainheads. Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen beten het spits af met een dynamische keynote.

Wat tref je aan in dit blog:
– Een kleine samenvatting van de Wake-Up Call
– Een video-impressie met wat quotes
– De gebruikte presentatie
– Een mijmering over onderwijs
– Een lijst met linkjes naar extra studiemateriaal

Een kleine samenvatting van de Wake-Up Call
Ze dragen beiden een T-shirt met de ietwat dreigende tekst Adapt Or Die. Dat is de kern van het verhaal dat zij meegeven: ‘Innovatie is een houding. Het is de keuze om te willen veranderen en mee te gaan met de verandering om je heen. Innovatie gaat dus over ondernemende mensen die proberen in hun vakgebied of domein verandering tot stand te brengen. Dat kan niet meer op de traditionele manier. Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Zowel voor overheden als voor onderwijs, maar zeker voor ondernemingen en organisaties geldt: als je niet snapt of ziet wat er om je heen gebeurt, dan kun je morgen wel eens niet meer verbonden met de samenleving of out of business zijn . Een ding is zeker: als je denkt dat je er komt met het nog verder perfectioneren van je huidige organisatie- of productieproces dan kom je er niet. Nòg meer efficiency nastreven, daarmee sla je de plank mis. Het helpt niet om het huidige systeem ‘iets minder erg’ te maken, het moet echt anders. Of: zoals iemand als Daan Roosegaarde zegt: “Het optimaliseren van oude systemen is een doodlopende weg. Start iets nieuws.””

‘Eigenlijk leven we al in de wereld van de science fiction’, zo stellen Jan-Henk en Wim. ‘In de science-fictionfilm Minority Report wordt misdadiger opgepakt alvorens de misdaad gepleegd is. Dit gebeurt in Nederland ook al. Onze Politiehelikopters stijgen al op basis van Big Data. Politieauto’s surveilleren steeds specifieker en effectiever met het CAS-systeem.

De gastsprekers van Fountainheads vlogen langs (maatschappelijke) trends en innovaties die momenteel aan de gang zijn. Ook sociale innovaties kwamen langs.

Dan kijken we even naar China. In China heeft de overheid een soort game ontworpen waarmee je als goed burger punten kunt verdienen. Die punten geven je toegang tot huisvesting, tot zorg. Nog zo’n ontwikkeling: het is al mogelijk om uit huidcellen van een muis stamcellen te maken, en daarmee zaadcellen en daarmee weer een gezonde muis. Dan heb je geen mannetjes meer nodig, voor de voortplanting. In Rotterdam is men op het spoor om muizen “terug in de tijd” te zetten, door hun cellen te verjongen. Gaan we naar de wereld van designer baby’s? En dan is er natuurlijk nog het verschijnsel Blockchain. Dat is in wezen geautomatiseerd vertrouwen. Daarmee kan deze technologie de functie van bijvoorbeeld notarissen of Het Kadaster overbodig maken. Maar het kan ook toegepast worden om jouw arts of zorgverzekeraar heel gericht toegang tot jouw persoonlijke gegevens te bieden, waarmee we dus de regie over onze eigen gegevens terugkrijgen. Of om de echtheid van merkartikelen te garanderen. En ten slotte willen we nog kunstmatige intelligentie noemen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld artsen veel betere diagnoses stellen en bijvoorbeeld röntgenfoto’s beoordelen. Dit alles is nog maar het topje van de ijsberg, we staan nog maar aan het begin.’

Jan-Henk en Wim benadrukken ten slotte: al deze digitale technologieën en hun makers hebben met elkaar gemeen dat ze bestaande industrieën en sectoren vaak helemaal van de kaart vegen. ‘Je kunt je kop niet meer in het zand steken voor dit soort ontwikkelingen.

Nu is wat wij schetsen zó groot, dat het de kunst is om daar uit te pakken wat voor jou relevant is. Innovatie begint klein, altijd. Als het een goed idee is en echt voorziet in een behoefte, pakken anderen het op. Maar het gaat om die eerste stap. Vervolgens komt na stap 1 een nieuwe stap 1. Het gaat om experimenteren, pielen en klooien.

Een video-impressie met wat quotes

De gebruikte presentatie

Een mijmering over onderwijs
Elk jaar stroomt er weer een nieuwe generatie leerlingen de schoolbanken in. En over 3, 4 of 5 jaar gaan ze alweer van school en stappen ze monter de wereld in, dan ligt het onderwijs alweer achter hen. Klaar om achter het stuur van hun eigen leven te kruipen. Net als bij autorijden leer je het echte rijden pas in de praktijk. Voor scholing heb je geen school nodig; gewoon je gas intrappen dan ontvouwt de rit van je leven zich vanzelf. Hobbels en uitdagingen zijn continue aanwezig, daar kun je niemand op voorbereiden. Je hebt natuurlijk wat basis nodig. De vraag is; welke? Je kunt natuurlijk de omgeving verkennen om te zien wat er aankomt. Je kunt dan wat bijsturen, gas terugnemen of juist meer gas geven om de obstakels die je tegenkomt beheerst te omzeilen. Maar botsingen voorkomen zal niet lukken. Je hebt ze nodig om de lessen te leren die je moet leren. Je gaat het pas zien als je het doorhebt zei een beroemde voetballer ooit. Hoe ziet de omgeving, samenleving en economie eruit als ze met diploma op zak gas gaan geven om de rit van hun leven te maken? Zal het echt heel anders zijn dan nu?

Kun je in deze snel veranderende wereld nog wel iets doorkrijgen als je het ziet? Voordat je de ene ontwikkeling snapt is deze alweer versmolten met een andere tot een megashift met enorme impact. Neem nou Big Data. Iedereen zegt dat het van belang is. Maar wat moet je ermee? Het is zo groots dat wij er als mens niets mee kunnen zonder Kunstmatige Intelligentie (KI). KI kan in enorme hoeveelheden data patronen herkennen waardoor wij als mens weer onze keuzes kunnen maken. Maar is het wel handig dat wij de keuzes maken als KI betere keuzes maken dan de mens. Ga jij straks nog naar een arts nu blijkt dat IBM Watson meer actuele inzichten heeft over oncologie dan de oncoloog zelf? Op elk gebied gaat Kunstmatige Intelligentie ons helpen en de spelregels veranderen:

Het speelveld verschuift continue en de nieuwe spelers veranderen de spelregels. Sta je te kijken of doe je mee?

Dan zit er maar één ding op en dat is een Leven Lang Leren. Niet alleen voor degene die in de schoolbanken zitten maar vooral ook voor degene voor de klas staan en voor het onderwijs als geheel. We leven in een tijdperk dat kennisveroudering steeds sneller gaat. Dit betekent dat als diploma’s worden gehaald op basis van kennis dat de waarde van de diploma’s snel afneemt. En dan wordt het navigeren tijdens de rit van je leven steeds moeilijker. Welke navigatiemiddelen heeft de volgende generatie nodig? Moeilijk te zeggen natuurlijk? Dat is met elkaar ontdekken; pielen klooien en experimenteren. Stilstaan is geen optie. Zorg voor beweging. Vind jezelf steeds opnieuw uit als docent. De volgende generatie heeft je nodig.

Hoe zal de wereld er straks uitzien? Wat is de rol van Onderwijs? Geen idee! Wel weten we dat je de toekomst beter niet alleen kunt inschatten vanuit het verleden, forecasten noemen we dat ook wel. Beter is om te gaan BackCasten, net als in de film Back-To-The-Future. Je programmeert je tijdmachine in op het jaar…zeg…2025 of 2030. Je stapt in en vliegt door de tijd. Je stapt uit en kijkt rond. Hoe ziet de wereld er dan uit? Dit is heel uitdagend. Word de scenarioschrijver van je eigen Science Fiction film. Maar kijk dan wel met exponentiële ogen. De gastsprekers van Fountainheads hebben uitgelegd dat exponentiële groei echt iets anders is dan lineair kijken of groeien. Het lijkt een open deur. Maar ja, daar zijn het open deuren voor. De lijn van exponentiële groei lijkt in het eerste deel lineair totdat de knik komt en dan is de verwarring groot en gaat de wereld op z’n kop. Vooral omdat deze technologieën exponentieel groeien.

gastspreker

Een aantal onderwerpen die onze gastspreker behandeld heeft zijn:

BlockChain

BlockChain:
We schrikken iedere keer weer hoe weinig vingers er omhoog gaan als we vroegen wie er weleens van de BlockChain heeft gehoord. En dat terwijl de BlockChain de samenleving en economie enorm gaat veranderen.

Dus tijd voor extra studie en dat kan via ons blog over de BlockChain.

Bring Your Own AI

De volgende generatie heeft straks niet alleen een krachtige computer in hun zak. Maar deze smartphone gaat ook echt smart worden met Kunstmatige Intelligentie. Ze nemen hun eigen KI mee de schoolbanken in. Hoe het onderwijs hiermee omgaat zal een hele uitdaging worden. Wil je meer achtergrond informatie over Kunstmatige Intelligentie? Bekijk dan hier de laatste blogs die we hierover geschreven hebben:

https://www.fountainheads.nl/wat-is-jouw-ai-strategie-artificial-intelligence-ofwel-kunstmatige-intelligentie-verandert-op-korte-termijn-het-speelveld-in-elk-domein/

https://www.fountainheads.nl/hoe-zal-de-strijd-verlopen-in-het-voice-first-tijdperk-apple-google-amazon-of/

Leven we al in The Matrix? In China zijn ze al hard op weg:
De gastsprekers van Fountainheads hebben al een tijdje een inspiratieblokje in de Wake-Up call dat gaat over Sesame Credit. Sesame Credit: China heeft samen met Tencent en Alibaba het Sesame Credit systeem opgezet. Hiermee kunnen ze de moraal van de samenleving sturen middels het toekennen van punten aan een bepaald gedrag. Lees er hier alles over.

Eindspel van Uber
Het eindspel van Uber is om de mens uit het logistieke systeem te halen. Vorig jaar hebben ze Otto gekocht een bedrijf dat driverless vrachtwagens maakt.

We zijn al heel erg ver met driverless cars. In december 2016 werd deze video al gemaakt. In juni 2017 werd deze update voor alle Tesla’s doorgevoerd, tenminste voor de versies die hiervoor zijn voorbereid.

Robotisering:
Human Needs Not Apply; Over de impact van robotisering en automatisering op de arbeidsmarkt

We dagen je uit om je eigen Trendverkenner te worden.

BackCasten is echt iets anders dan forecasten.

In onze sessies zeggen we altijd:

“Stop met Forecasten en start met BackCasten”.

Wat houdt BackCasten dan in? Nou aan de hand van deze Xcellent klantcase laten we zien hoe BackCasten je organisatie toekomstbestendig maakt.

In het kort komt de video hierop neer:

BackCasten is het tegenovergestelde van ForeCasten. ForeCasten is een speeltje uit het verleden. Je kijkt vanuit het verleden naar de toekomst. Je rammelt wat aan je excel en het komt toch niet uit. Met BackCasten kijk je vanuit de toekomst terug naar het heden. Hierbij gaat het om verbeelding. Je wordt de scenarioschrijver van je eigen sciencefiction film. Dat doe je niet alleen maar met het hele bedrijf. En met het Fountainheads BackCasting Traject. Aan de hand van de klantcase leggen we in deze video uit wat het effect van BackCasting voor de organisatie is.

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je inspirende gastsprekers inhuren?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Bekijk de pagina over onze gastsprekers[/button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *