Ontdek je ‘Great Unknown’ en pas op voor jouw eigen Kodak moment.

Innovation Day 2013 werd gehouden op de mooie datum 11-12-’13 in Amersfoort. Fountainheads Wim, Peter en Jan-Henk mochten ‘on the main stage’ het publiek inspireren. De Fountainheads vonden het een geweldige ervaring op zo’n groot podium en een volle zaal met meer dan 500 man. De Wake-Up Call van Wim en Jan-Henk ging over het belang van Innovatie en het continue op zoek gaan naar je ‘Great Unknown’.

De video kun  je hier bekijken. We hebben de tekst uitgeschreven en kun je in zijn geheel lezen. Deze quotes geven een indruk wat je kunt verwachten:

Quotes Jan-Henk Bouman deel 1:

00:40 Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg, dat gaat niet meer op.
00:48 Als je vandaag doet wat je gister deed ben je morgen out of business
00:53 2040 is het moment van de Technologische singulariteit

Jan-Henk Bouman op Innovation Day 201301:03 Dit is het moment dat mens en machine samengevoegd worden.
01:31 Exponentiële groei wat betekent dat?
01:41 Exponentiële groei is groei met continue een verdubbeling van de vorige stappen
01:58 Technologie gaat momenteel zo hard dat we in een exponentiële groei zitten en het lijkt altijd lineair te beginnen
02:52 In 2045 dan hebben we meta-intelligentie.
03:10 Dat heeft een enorme impact en dat is The Great Uknown. Wat gebeurt er in The Great Unknown, het grote onbekende, dat weet helemaal niemand
03:19 Als ondernemer heb je elke dag last van het grote onbekende, want als je je eigen onbekende niet zoekt dan gaat een ander hem innemen
04:37 1985 is het jaar van de 3d Printer. Nu pas komt de 3d printer onder de aandacht en verandert heel veel vakgebieden
05:02 In 1985 maakte je als drukkerij niet druk om een 3dprinter
05:38 Je moet om je heel blijven kijken verbinding houden met de ontwikkelingen die ogenschijnlijk lineair groeien
05:48 En wij zeggen dan Adapt or Die, want dat is je volgende stap in je evolutie

Quotes Wim van Rooijen:

12.43 “Ze hadden al het geld, ze waren de grootste, de sterkste en ze dachten de slimste te zijn, maar het waren degene die zich het beste aanpaste aan de nieuwe omstandigheden die het spelletje wonnen”.
09.13 Spelregel naar je hand zetten of nog beter nieuwe spelregels bedenken voor hetzelfde spelletje”
11.36 “Het is in deze veranderende wereld dat wetmatigheden niet meer gelden”
09.57 “En hoe zorg je er eigenlijk voor dat je in je business niet de Dodo van je eigen markt wordt”
10.33 “Maar Kodak was zo verliefd op z’n fotorolletjes en ze hielden zo ongelofelijk veel van hun printstraten en van al het geld dat ze er mee binnen kwam dat ze iet bereid waren om hun cashcows op tijd naar de slachtbank te brengen”

Wim van Rooijen Innovation Day 2013
09.02 Het is ondernemen, doen en handelen buiten je eigen kaders
09.06 “Over je grenzen heen kijken, grenzen verleggen”
09.11 “Buiten de lijntjes kleuren”
08.51 “Het is er wel je moet alleen actie ondernemen om het te ontdekken”

Quotes Jan-Henk Bouman deel 2:

14:36 Dus ben jij DarWin of DarOut
14:57 Edison en Graham Bell konden in hun eentje nog innovaties tot stand brengen
14:59 We hebben een verbonden wereld. Je innoveert niet meer in je eentje
16:34 Innovatie is continue anders kijken
16:38 Je kunt wel in je silo’s blijven zitten en verticale richting kiezen
16:43 Maar waar het om gaat is horizontale verbindingen leggen
17:00 Ga friskijken en verbind je met ontdekkingsreizigers die continue op zoek zijn naar hun eigen Great Unknown
17:15 Informatie wordt pas wijsheid Als je er tijd energie, aandacht en intentie aan toevoegt.

Jan-Henk Bouman Innovation Day 2013 publiek

17:25 Ga op zoek naar je Great Unknown en pas op voor je eigen Kodak momentje

We willen jullie de geschreven tekst niet onthouden waaruit de gesproken teksten voor de Wake-Up Call zijn gedestilleerd:

Goedemorgen op deze Innovation Day 2013 in het mooie Amersfoort.
Een stad van het oude en het nieuwe, een stad waar het oude het nieuwe wordt. De Nieuwe Stad is hier het bewijs van. 75 jaar lang is dit een fabriek geweest en transformeert nu naar een innovatieve microstad. Alles is aan verandering onderhevig. Dit is een continue proces waarbij het speelveld ook verandert. Zelfs uitspraken zijn aan verandering onderhevig;
‘Als je vandaag doet wat je gisteren deed dan krijg je morgen wat je vandaag kreeg’.
Deze uitspraak gaat niet meer op. Want als je vandaag doet wat je gisteren deed ben je morgen out-of-business.

Ik ben Jan-Henk Bouman en dat is Wim van Rooijen wij zijn innovatieversnellers en business-trendwatchers bij Fountainheads.
Vandaag gaat het de hele dag over innovatie en dat is goed. Wij nemen jullie mee in de wereld van innovatie en trends.

Ik neem je mee naar het jaar 2040. Het jaar waar de technologische singulariteit een feit is. Dan zijn mens en machine samengevoegd. Dan hebben we onze eigen evolutie in de hand. Normaal heeft de volgende generatie pas wat aan de evolutie. Nu kunnen we gebreken of beperkingen binnen onze eigen generatie al oplossen. Zo zullen we toegevoegde intelligentie en geheugencapaciteit krijgen. In 2040 is de AI, (artificial intellegence), slimmer dan de mens. En de verwachting is dat er dan ook bewustzijn aan toegevoegd kan worden waardoor we een nieuw ‘soort’ hebben gecreëerd.

Het lijkt onwerkelijk maar als kijkt wat exponentiële groei van technologie momenteel teweeg brengt dan kun je geloven dat dit gaat gebeuren. We zijn gewend om lineair te denken, elke stap na elke stap, dat is overzichtelijk en kun je beredeneren en daar heb je een gevoel bij. Maar als iets exponentieel groeit dan gaat het in grote stappen van de verdubbeling, 1, 2, 4, 8, 16, 32, en in 7 stappen ben je dan al op honderd. Het begin van exponentiële groei kan lineair lijken en daar zit de verrassing. Je ziet het niet aankomen en ineens is het er, het grote onbekende oftewel ‘The Great Unknown’ manifesteert zich.

De wet van Moore legt het bewijs onder de bewering dat AI slimmer zal worden dan de mens. De wet van Moore zegt dat elke 18-24 maanden de computer tweemaal zo snel wordt voor dezelfde prijs. Deze wet is al meer dan 50 jaar van kracht en in het model zie je wat exponentiële groei teweeg kan brengen. De snelheid van een computer was eerst overeenkomstig met de rekenkracht van een bacterie en groeide al snel naar een worm om uiteindelijk uit te komen bij de aap. En zoals het plaatje aangeeft zal het doorgroeien naar meta-intelligentie, de rekenkracht van alle hersenen op aarde bij elkaar. Dit is onderdeel van de ‘The Great Unknown’. Innoveren is elke dag bezig zijn om je eigen ‘The Great Unknown’ te ontdekken.

Het grote onbekende ligt namelijk altijd voor je. En als je het grote onbekende of delen daarvan denkt te hebben gevonden dan ligt daarachter een nog weer groter onbekende. Je moet vaak eerst van A naar B voordat je C kan zien. Het is een continue proces.

Jan-Henk Bouman Innovation Day 2013 - Great Unknown

Het grote onbekende, is waar ondernemers vaak mee worstelen. Dat heb ikzelf ook gehad: Door de focus van alle dag, de agenda en de taken kon ik onvoldoende om me heen kijken en als ik al om me heen kon kijken dan had ik vaak niet de tijd om verdieping aan te brengen in wat ik zag. Laat staan dat ik het kon implementeren. Ik liep vast in wat opgebouwd was. Ik wilde meer leren, meer zien en mezelf ontwikkelen en een grotere bijdrage leveren aan de wereld om me heen. Ik ging op ontdekkingstocht, ik liet los wat vast zat, dat was niet altijd makkelijk. Het was een mooie ontdekkingstocht en een ding weet ik zeker hij zal nooit meer ophouden. Ga jij weleens op ontdekkingstocht?

Terug naar de exponentiële groei van technologie. Laat ik als voorbeeld de 3D printer nemen. De eerste stamt uit 1985 en nu pas beïnvloedt de 3D printer een breed scala aan vakgebieden. Het leek eerst lineair te groeien maar plots is daar die knik van verdubbeling en verstoort het huidige markten maar vooral biedt het kansen voor nieuwe markten. Door anders te kijken zie je zoveel meer! Geen drukkerij die de kansen benut die de 3D printer biedt. Deze kansen worden benut door anderen. Er ontstaan nu allerlei 3D printer hub’s waar je toegang krijgt tot een netwerk van 3D printers zonder dat je deze zelf hoeft te bezitten. De drukkerijbranche heeft al eerder last gehad van exponentiële groei van technologie. Ken je de matrixprinter nog, met van die gaatjes aan de zijkant en met veel lawaai kwamen de letters op papier? Daarna kwam de inktjetprinter en geen drukkerij die zich in die dagen druk maakte of dit product hun markt zou kunnen verstoren. De ontwikkelingen gingen door en met de introductie van de laserjetprinter kon iedereen zelf de mooiste prints en foto’s maken voor super lage kosten en elk jaar werd de kwaliteit beter tegen dezelfde of een nog lagere prijs. De omzet van drukkerijen kwam onder druk te staan en drukken is een commodity-markt geworden waar de marges enorm onder druk staan.

Er zit maar één ding op voor de ondernemer; ‘Adapt or Die’

Wim van Rooijen Innovation Day 2013 - Adapt or Die

De ‘Great unknown’

Het doet mij ook een beetje denken aan vraagstukken over het universum die ik probeer te begrijpen. Wat is oneindigheid? Als het heelal continue uitdijt wat is dan de rand? En wat zit er achter die rand? Net zoals voor ondernemers in hun Great Unkown veel valt te ontdekken in relatie tot innovatie heeft de kosmos nog veel geheimen voor de wetenschap.

Veel dichter bij huis is ook het menselijk lichaam en alle processen die zich daarbinnen afspelen een soort van universum. Hoewel we al heel wat hebben geleerd in de gezondheidszorg blijft ook daar nog veel te ontdekken. En gezond zijn gaat dan verder dan zorg en medicijnen. Data. Heel veel data. Heel veel verschillende soorten data kunnen ook hier stukjes van het grote onbekende van in dit geval ons lichaam ontrafelen.

Je zal bijvoorbeeld maar een slaapstoornis hebben. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen een slaapprobleem Als dat probleem uiteindelijk heel groot wordt of is wordt je met een beetje geluk door de huisarts doorverwezen naar een slaapcentrum. Daar wordt je helemaal wordt volgeplakt met sensoren, waarmee in combinatie met video registratie voor een fixe rekening voor de zorgverzekeraar 2 etmalen een diagnose gemaakt van je slaapritme. Met als je geluk hebt als resultaat een op maat gemaakte oplossing.

Dit is de ZEO een slaapsensor Als je hier mee naar bed gaat meet dit apparaatje je diepe slaap, je lichte slaap en je REM slaap. Dat is leuk zal je zeggen maar wat heb ik daar aan? (Update; Inmiddels is ZEO ter ziele maar dat doet niets af aan het voorbeeld en de ontwikkeling van Quantified Self)

De ZEO maakt thuis een stukje van het grote ontkende van je brein zichtbaar. Niet gedurende twee dagen zoals in een slaaplaboratorium maar net zolang als jij wilt. En als je die informatie koppelt aan andere inputs zoals eetpatroon, leef-, bewegingsritme, hartslag, cholesterolgehalte etc krijg je veelheid aan ruwe data. Data die informatie kan worden en die al zou kunnen leiden tot het vinden van de oorzaak van je slaapprobleem. Combineer dit met het idee dat niet allen jij maar ook anderen datzelfde doen en er ontstaat een Big Data database waar oplossingen voorhanden liggen die op basis van individuele incidentele monitoring in een slaapcentrum nooit gevonden zouden kunnen worden. Bijkomend voordeel van zo’n ZEO is overigens ook nog dat als je de bijbehorende App zo instelt dat je uiterlijk 07.00 uur wakker wilt zijn hij het meest geschikte moment kiest om je te wekken. Minder tijd geslapen maar wel met het juiste been uit bed en vol energie om de dag te beginnen.

Wim van Rooijen Innovation Day 2013 - Quantified Self

Ideeën, technologische uitvindingen, wis- of natuurkundig kundig bewijs en wetenschappelijke ontdekkingen dat is waar geeks, jongens en meisjes in de puberleeftijd en jonge start-ups al dan niet vanuit garageboxen en zolderkamers buiten het zicht van de complexe en traditionele zorgmarkt mee experimenteren en vol op los gaan. Het zijn deze bouwstenen die vanuit de Quantified Self beweging vandaag al maar zeker morgen voor nieuwe toepassingen en innovatie in de gezondheidszorg zullen zorgen. Of beter nog bijdragen dat je geen zorg nodig hebt omdat je op basis van deze inzichten preventief kunt handelen.

Innovatie is daarmee in deze markt een resultante van ondernemen en out-of-the-box denken combineren met doen, over je eigen grenzen kijken of grensverleggend bezig zijn, van buiten de lijntjes kleuren, de spelregels naar je hand zetten of beter nog nieuwe spelregels te introduceren van risico durven te nemen en van karaktereigenschappen zoals vastberadenheid, volharding en doorzettingsvermogen

Innovatie is een containerbegrip geworden. Hou daarom dit onderscheid vandaag maar eens in gedachte als je je laat inspireren door de informatie en kennis die je vandaag kunt ontdekken. Wat is de innovatie en wat zijn de bouwstenen die tot innovatie hebben geleid?

Want je praat pas over innovatie als je zoveel waarde hebt gecreëerd dat iemand bereid is die toe te passen en te ruilen tegen een andere waarde. Je praat over succesvolle innovaties op het moment dat je, om in termen van de ‘oude’ economie te spreken, heel veel succesvolle ruiltransacties hebt bewerkstelligt, een grote omzet realiseert en veel geld verdient. Als we innovatie vergelijken met evolutie gaat het er niet om of je de sterkste, de slimste of de grootste bent of hebt. Uiteindelijk wint diegene die zich het best maar vooral het snelst aanpast aan de wisselende omstandigheden. Innovatie is daarmee zeker niet alleen voorbehouden aan multinationals met grote hoeveelheden geld en uitpuilende research- en devellopment afdelingen.

Het gaat niet om het idee maar om wat je er mee doet. Neem Kodak. Een merk zo groot dat in Vlaanderen een fototoestel als soortnaam een Kodak heet en we het in Nederland nog regelmatig spreken over een Kodakmomentje als we een foto van iets of iemand maken. In 1975 stonden de ontwikkelaars van Kodak zelf aan de basis van baanbrekende technologie. De digitale camera. Maar omdat Kodak zo verliefd was of haar fotorolletjes, printpapier en printstraten en haar cashcows niet op tijd naar de slachtbank wenste te brengen en vanwege het idee dat de ontwikkeling van de kwaliteit van CCD, de elektronisch lichtgevoelige sensor, zich ogenschijnlijk lineair maar in werkelijkheid volgens dezelfde wet van Moore exponentieel ontwikkelde, is Kodak uiteindelijk na een doodsstrijd van 6 maanden in 2012 na eerste Chapter 11 te zijn verklaard, failliet gegaan. Een bedrijf met op enig moment en marktkapitalisatie van 28 miljard heeft het afgelegd tegen nieuwe spelers die de digitale kansen wel op waarde schatten. In deze veranderende wereld gelden andere wetmatigheden en is de een zijn brood de ander zijn dood

Het geeft te denken dat een S&P500-bedrijf dat in 1920 het levenslicht zag had een gemiddelde levensverwachting van 65 jaar Bedrijven die vandaag de dag worden opgericht hebben een vooruitzicht op een bestaansrecht van circa 15 jaar.

En het overkomt niet alleen Kodak, want, hotelketens kijken laatdunkend naar de trend Toegang is belangrijker dan bezit en onderschatte de exponentiele groeikracht van start-ups als Airbnb die 5 jaar na de oprichting in 2012 meer overnachtingen faciliteert dan de Hilton Groep wereldwijd en inmiddels een beurswaarde heeft van meer dan 1 miljard.

En het overkomt niet alleen Kodak, want, platenmaatschappijen verkeken zich op de effecten van Peer-to-peer dienst Napster, iTunes, Spotify en Google Play en vochten de nieuwe digitale productie- en distributiemogelijkheden aan om het bestaande verdienmodel te behouden.

En het overkomt niet alleen Kodak, want, opticiens zouden de slag wel eens kunnen missen als de rockstars van hun markt, de designers die allerlei brillenmodellen ontwerpen rondom een set glazen die je hebt aangeschaft, rechtstreeks hun fans, ofwel de brillendrager weten te bereiken met behulp van de door Jan Henk genoemde, maar inmiddels al 30 jaar oude en al die tijd exponentieel groeiende, 3D print technologie

En het overkomt niet alleen Kodak, want, wat als gedecentraliseerde energie-opwekking door de toepassing van zonne- en wind energie ertoe leidt dat de gevestigde orde en hun politieke lobby zich maximaal inspannen om duidelijk te maken dat de Nieuwe werkelijkheid zich niet aan hun systemen en procedures meer wenst aan te passen

Als dat gebeurd weet je het zeker en ben je eigenlijk al te laat en op een onoverbrugbare achterstand bent gezet door nieuwe toetreders. Wat je tot hier hebt gebracht gaat je niet verder helpen. Voorkom de valkuil van het horseless carriage syndrom. Durf het bestaande los te laten. Veroorzaak transformaties. Draag zorg voor een hoog adaptief vermogen van je bedrijf en denk en handel baanbrekend. Wat evolutie is voor de natuur is innovatie voor het bedrijven en organisaties Als het gaat om overleven en continuïteit van de onderneming gaat om de cyclus van aanpassen (en dus risico nemen), fouten maken, selectie en reproductie. Aanpassen, fouten maken, selectie en reproductie

Dus als ik meer fouten maak dan jij dan win ik

Dan is de vraag dus; Ben jij DarWin of DarOut?
Evolutie heeft geen plan en innovatie ook niet. Net als technologie het zijn de mensen die het doen, die kansen creëren. Kun jij je aanpassen aan de veranderende omstandigheden? En hoe doe je dat? Eigenlijk is niet zo moeilijk want anderen doen het ook. In een vorig tijdperk waren er uitvinders die in hun eentje zaten te knutselen en te proberen. Zo kwam Alexander Graham Bell in 1876 met het idee van de telefoon naar buiten een jaar later maakte uitvinder Thomas Edison, de latere oprichter van General Electric, zijn gloeilamp wereldkundig. In dit tijdperk komt innovatie niet meer van een enkel individu. De wereld is verbonden, we leven in een netwerksamenleving waar alle kennis gedeeld wordt. In uiteenlopende vakgebieden werken groepen mensen samen aan innovatie,  ze bouwen aan vertrouwen in een open oprechte dialoog.

Jan-Henk Bouman Innovation Day 2013 zaal

 

Innovatie komt niet meer uit een enkel individu. De Open source economie en de Peer to Peer economie zorgt ervoor dat alle kennis gedemocratiseerd wordt. Het is voor iedereen toegankelijk en als we met nieuwe ogen en een nieuwe instelling kijken naar het bestaande dan zien we vaak iets nieuws. Neem nou Jack Andraka. Een jonge van 15 jaar oud. Hij verloor zijn lievelingsoom aan de ziekte alvleesklierkanker. Hij raakte hier zo gefrustreerd door. Aan de ene kant omdat hij zijn oom verloor maar aan de andere kant dat alvleesklierkanker niet te voorspellen is. Zijn oom ging naar de dokter en drie maanden later was hij overleden. Dit daagde Jack uit. Hij heeft het hele internet afgestruind naar informatie. Hij heeft alle hoeken en gaten van Google en Wikipedia onderzocht. En daar was zijn ‘eureka momentje’. Hij had ontdekt dat als er een bepaalde combinatie van eiwitten in het bloed zat dat dit een indicatie was dat je alvleesklierkanker zou krijgen. En als je dit kan voorspellen kun je het in 98% van de gevallen oplossen. Heb je alvleesklierkanker dan overlijd je in 98% van de gevallen. Dus een fantastische ontdekken. Met veel enthousiasme over zijn ontdekking mailde Jack met een professor, en met nog een en nog een en tot zijn verbazing was niemand geïnteresseerd in zijn verhaal. Hij moest 200 e-mails sturen om beet te krijgen. In het lab van die professor ontwikkelde Jack een soort lakmoesproef. Hierop doe je een druppeltje bloed en hij meet dan die combinatie van eiwitten. Het is een doorbraak waarmee Jack vele prijzen heeft gewonnen. Maar eigenlijk moet de zittende ‘macht’ zich schamen. Ten eerste omdat ze op precies dezelfde kennis zitten als Jack. En ten tweede dat deze zittende ‘macht’ niet openstaat voor nieuwe ogen en inzichten van talentvolle ontdekkingsreizigers op zoek naar ‘The Great Unknown’

Hieruit blijkt dat veel kennishouders vast zitten en te weinig kunnen friskijken. Dus wordt een friskijker die horizontale verbindingen zoekt. Jack Andraka ontdekte een deel van het grote onbekende en hij droomt verder en zoekt door. Stap uit je eigen verticale silo en verbind je met dit soort ontdekkingsreizigers. Er zijn altijd meer slimmere mensen en er is meer innovatiekracht buiten je bedrijf dan daar binnen.

Innovatie gaat altijd door.….ook zonder jou. Zoek naar de Jack Andraka’s in jouw markt en die daarbuiten. Stap in deze verbonden wereld verbind de kennis van je interne organisatie met die van daarbuiten. Creëer met elkaar meer waarde dan alleen de cijfermatige waarde. Niemand heeft een blauwdruk of een kristallenbol zoek reisleiders die richting geven en ogen openen. Wim en ik helpen je graag met onze ‘Adapt or Die’ sessies. Zelf heb ik ervaren wat loslaten betekent en ik ben er nog lang niet. Stilstaan is geen optie.

Om af te sluiten wil een quote van Deepak Chopra met jullie delen:
Informatie wordt pas wijsheid als je er tijd, energie, intentie en aandacht aan toevoegd. Pak deze dag aan om het morgen anders te doen.

Ontdek je Great Unknown en pas op voor jouw eigen Kodak moment.

Het werd nog heel laat die avond 😉

Innovation Day 2013 Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen

Foto credits: Marijn de Wijs Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *