Waarom is de ene onderneming innovatiever dan de andere?
Wat kun je leren van andere bedrijven en ondernemers?
Eigenlijk zijn dit de twee vragen die als rode draden door de 4 Inspirerende Dialogen van 2014 van Fountainheads lopen.
Als je ondernemers zou vragen om een top 3 samen te stellen van de meest innovatieve bedrijven wereldwijd dan is de kans vrij groot dat Google in dit lijstje hoog scoort. Het bedrijf is nog niet eens zo lang geleden opgericht door Larry Page en Sergey Brin en ze zijn letterlijk begonnen in de garage van Susan Wojcicki, een vriendin, in Menlo Park, California.
Google stelt zich ten doel:
Alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.”
Dat is een missie die er toe doet en dat is direct één van de basis principes die het bedrijf vanaf de oprichting in het bedrijfs-DNA heeft.
Alle principes die Google helpen om succesvol te zijn hebben we met de 5 groepen ondernemers die we in Kasteel De Vanenburg in Putten en in ons eigen ‘clubhuis’ Het Gasthuys in Amersfoort, de revue laten passeren en onderbouwd met voorbeelden van het bedrijf zelf en met voorbeelden van de deelnemende ondernemers.
Eigenlijk is de naam Google eigenlijk misschien wel het mooiste voorbeeld van hoe het bedrijf innovatie doorleeft en continue voeding geeft aan een klimaat waarin innovatie werkelijk vanuit alle hoeken en gaten kan ontstaan.
Het woord Google is een variant van het woord “googol”, dat werd in 1938 verzonnen door Milton Sirotta, het neefje van de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. Googol is een synoniem voor een 1 met honderd nullen. De term weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Eigenlijk zou het bedrijf dus “Googol” heten, maar door een spelfout van een van de oprichters werd het Google.
Als je niet bereid bent te experimenteren en fouten te maken kom je niet veder. De naam van het bedrijf had niet toepasselijker tot stand kunnen komen.
Maar ook YouTube is vandaag de dag totaal iets anders dan de oorspronkelijke bedenkers er van verwachtte. YouTube was vroeger een datingsite. De bedoeling was dat mensen een filmpje zouden uploaden en vervolgens iets over henzelf zouden vertellen om daarna een partner te vinden. Dit idee sloeg niet echt aan want al gauw gingen mensen filmpjes maken die niets met het idee van de eigenaars/ontwikkelaars van de site te maken hadden. Zo werden bijvoorbeeld homevideo’s ge-upload. Filmpjes van de website verwijderen had geen zin. Het waren er gewoon te veel. Dus besloten de site-eigenaars de datingsite te veranderen in een communitysite. Het YouTube zoals we het nu kennen.
“Fail fast: Fail cheap: Often Fail.” Het is een van de credo’s waarmee niet alleen Google maar ook andere bedrijven met een sneltreinvaart nieuwe diensten en concepten bedenken die markten verstoren of zichzelf opnieuw uitvinden waarbij het bedrijf zelf in een totaal nieuwe levensfase komt.
En dat is geen overbodige luxe want de gemiddelde levensverwachting van een bedrijf is volgens onderzoek van Yale University van 67 tot circa 15 jaar afgenomen als je vandaag blijft doen wat je gisteren deed.
De principes van Google werden tijdens de Inspirerende Dialoog besproken. Stof tot nadenken en inspiratie om in 2015 op een nieuwe manier naar kansen te kijken. Hieronder tref je de presentatie aan de we gebruikt hebben:
Het is natuurlijk leuk dat de Fountainheads deze principes in de sessie hebben behandeld maar je kunt je ook laten inspireren door Google zelf. Beluister deze sessie van Gopi Kallayil, Google’s Chief Social Evangelist.
Google wil mensen redden met de Selfdriving Car
Doordat deze innovatieprincipes in de cultuur gebakken zitten van Google komen er innovaties uit hoeken waarvandaan je ze niet verwacht. Google wilde helemaal niet de autofabrikanten verstoren maar wilde mensen redden. Sebastiaan Thrun verloor zijn vriend in een fractie van een seconde door een auto-ongeluk. Hij wilde zijn leven wijde aan het redden van de één miljoen verkeersdoden in Amerika en begon met ideeën uit te denken over autonome auto’s die beter rijden dan mensen zelf. Bekijk hier zijn bevlogen TED-talk uit 2011. En dat was 2011. Audi test momenteel zijn RS7 driverless cars op het circuit in Spanje. Deze indrukwekkende beelden moet je zien.
Tijdens de sessies kwamen er veel andere onderwerpen aanbod waarvan we de links graag met jullie delen:
Artificial Intelligence onder de loep genomen
Op dit blog staat de documentaire Singularity Burst dat een inkijk geeft in de toekomst van AI.
Cyborg Bina48 komt tot leven met Artificial Intelligence en Big Data
Laat je verwonderen door deze video waarbij Bina, een echte vrouw van vlees en bloed, een interview houdt met Bina48, haar artificial self. Ze hebben door interviews met Bina, haar social media gedrag en vele andere input een big-data-base van Bina gecreëerd waar Bina48 haar karakter uithaalt. Heel bijzonder!
NederlandKantelt
De week voor de Inspirerende Dialoog sessies heeft hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans zijn beweging ‘Nederland Kantelt’ gelanceerd. In deze presentatie legt hij uit waarom Nederland moet kantelen.
Rapid Prototyping van Google Glass
Hoe lang heeft Google gedaan over zijn eerste prototype van Google Glass? Niet zolang als dat jij denkt. In deze video legt Tom Chi van Google uit hoe ze het eerste prototype in één dag hebben gemaakt.
Vrachtwagens en crowdfunding
Een transportbedrijf dat geld ophaalt via crowdfunding. Dat is nieuw. Binnen 24 uur wist TB Europe 150.000 euro te vergaren.
Luister hier het interview op BNR.
Rakeling klinkt positief
Tijdens één van de sessies kwam het woord rakeling langs als alternatief voor mislukking of fout. Het klinkt positiever en geeft aan dat je iets geleerd hebt. Je hebt het net niet gered maar je bent wel verder gekomen. Dus wij wensen je veel rakelingen toe 😉
10.000 uur training
Als je ergens goed in wilt worden dan moet je minimaal 10.000 uur training verrichten om uit te blinken. Bekijk de video van Malcom Gladwell hierover.
Het belangrijkste advies? Blijf in verbinding met de wereld om je heen. Kijk verder dan de grenzen van je eigen bedrijf of sector. Verbind je met andere ondernemers én met de meisjes en jongens van de garageboxen. Word of blijf onderdeel van een ecosysteem waar kennis en inspiratie wordt gedeeld met de ‘snelheid van het licht’.