Neemt robot rol dagvoorzitter en gastspreker over?

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]

Schermafbeelding 2015-12-04 om 16.58.20

Na een zorgvuldige voorbereiding organiseerde het platform Care4Living op donderdag 26 november een 2 jaarlijks symposium over het kansen en effecten van robotisering en kunstmatige intelligentie onder de naam Zorg(R)Evolutie. Care4Living nodigde haar (aspirant) leden uit om de volgende stap te zetten en zich, in een interactief programma met professionals over noviteiten in multimedia en robottechniek, open te stellen om inzichten te krijgen in de kansen die nieuwe technologie biedt.

Naast een Trend- en Innovatiesessie (Wake-Up Call) van de gastsprekers van Fountainheads was er in het programma ruimte beschikbaar voor een specialist op het gebied van Human Media Interaction; Dennis Reidsma van de Universiteit Twente.

IMG_4082De opening van het seminar werd ingeleid door Robot Robbie  die een vraaggesprek startte met dagvoorzitter Tineke Verburg. Als snel werd duidelijk dat Robbie nog niet in staat is de rol van de mens in zijn geheel over te nemen maar dat er wel interessante samenwerkingsmogelijkheden ontstaan.

Tineke Verburg introduceerde na de dialoog met de Robot gastheer Albert van Esterik, lid van de Raad van Bestuur van GGZ Centraal, Zon & Schild in Amersfoort.

Om er voor te zorgen dat de deelnemers begrip kregen van de snelle technologische mogelijkheden en maatschappelijke veranderingen waren Jan Henk Bouman en Wim van Rooijen van Fountainheads als gastsprekers geprogrammeerd. In de voor hun bekende sneltreinvaart raasde ze langs diverse sectoren die al te maken hebben met de vaak disruptieve kracht van de exponentieel snel groeiende technologische mogelijkheden. Vanzelfsprekend bleef ook de zorgsector in de voorbeelden niet onbesproken.

Meer duiding en wetenschappelijke bewijslast rondom het onderwerp lag opgesloten in de presentatie van Dennis Reidsma.

Welke innovaties zijn er eigenlijk als het gaat om sociale robotica en interactieve media? Aan de hand van verschillende voorbeelden van slimme technologie in de zorg liet Reidsma zien wat het betekent om te leven in een slimme digitale omgeving en hoe dit de zorg in al zijn facetten zou kunnen veranderen.

Het werd daarbij duidelijk dat de vraag die we ons moeten stellen niet meer gaat over ‘?IMG_4062 Moeten we dit willen’, maar ’wat betekent dit voor ons’ en ‘hoe leren we zo snel mogelijk gebruik te maken van de ongekende mogelijkheden’? Om er voor te zorgen dat de deelnemers niet alleen ‘prettig ongerust’ werden maar ook uit de comfortzone werden gehaald richtte het 2e deel van het seminar zich op actief meedoen en meedenken.

De Fountainheads hadden, voor deze op Worldcafé geïnspireerde werkvorm, een aantal stellingen en vragen voorbereid. De zaal werd met vereende kracht in een rap tempo verbouwd en na een korte pauze gingen de deelnemers zelf actief aan het werk. In totaal werden 3 rondes gewerkt aan de tafelvragen onder leiding van de diverse moderatoren.

Na een korte break om de Tafelhosts in de gelegenheid te stellen een bondige samenvatting te maken van het proces en de resultaten werd in combinatie met een panel op het podium en de mensen in de zaal een levendig dialoog opgezet onder deskundige leiding van Tineke Verburg en haar ‘side-kick’ Wim van Rooijen.

Na de afsluiting werd tijdens de borrel uit veel monden opgetekend dat de opbouw en de inhoud van het programma van het seminar zeer tot tevredenheid stemde.

Zoals beloofd stelt Fountainheads de slides van de gebruikte presentatie ter beschikking. In de presentatie zijn ook de niet bewerkte versies van de gebruikte videobeelden opgenomen.

 IMG_4074 IMG_4078

Hoe nu verder?
Dat is een veelgestelde vraag als Fountainheads een groep ondernemers of ondernemende mensen ‘prettig ongerust’ heeft gemaakt met de Trend- & Innovatiesessie (Wake-Up Call).

Als de Care4Living in staat is om minimaal 12-14 enthousiaste ondernemers ‘op de been’ te brengen die aan de slag zouden willen met het gedachtegoed van Fountainheads, kan worden gestart met een serie van 4 Inspirerende Dialogen (onderhoudsprogramma van Trend- & Innovatiesessie). Elk kwartaal ontmoet je elkaar rondom een actuele maatschappelijke of technologische trend die effect heeft op verdien- en/of businessmodellen. De ontbijt- of lunchsessies omvatten naast een korte presentatie een door Fountainheads gemodereerde dialoog waarin kennis delen en leren van elkaar centraal staat. Deze investering zorgt er voor dat mensen op zich op regelmatige basis even ‘de rust’ gunnen om te bestuderen wat er allemaal ‘buiten ‘ de muren van het eigen bedrijf, organisatie of sector afspeelt.

Je kunt je ook individueel inschrijven voor één van de groepen die in 2016 weer starten met een nieuwe reeks van Inspirerende Dialogen.

Aan het eind van een seizoen wordt gevraagd wie van de ondernemers een BackCasting2025-plan voor haar/zijn bedrijf wil schrijven. Een BackCasting2025-plan is geen vrijblijvend science fiction of fantasie verhaal maar een visie op verdien- en businessmodellen over 10 jaar onderbouwd met keuzes binnen het domein van trends en innovatie.

De BackCasting2025 sessie wordt begeleid door Fountainheads en biedt een 360° feed back review voor de ondernemer die heeft gepresenteerd en veel leermomenten voor de andere deelnemers.

Meer weten over de Inspirerende Dialogen van Fountainheads neem contact op met Wim of Jan-Henk. Meer lezen of zorgen voor onderhoud van je kennis? Kijk dan op onze website welke blog en/of videoverslagen relevant en inspirerend zijn. Of volg ons via Twitter (@fntheads @wimzegt @janhenkb) of via onze nieuwsbrief. Zelf een keer voor je eigen bedrijf of een ander gremium een bonk energie inhuren kan natuurlijk ook.

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]

Care4Living seminar Zorg(R)Evolutie from Wim van Rooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *