Mary Meeker presenteert haar mega Internet Trendrapport 2015

Elk jaar presenteert, analist en investeerder bij Kleiner Perkins Caufield & Buyers, Mary Meeker een uitgebreid trendrapport over de status van het internet en de economische activiteiten eromheen.

Vandaag, 27mei 2015, heeft Mary Meeker, ook wel Queen of the Internet genoemd, haar Internet Trendrapport 2015 gepresenteerd tijdens Code Conference in Californië. Het is rapport met 200 slides. Een aantal heb ik eruit gehaald.


Internet penetratie stijgt nog steeds

Was in 1995 nog maar 0,6% van de wereldbevolking op het internet. In 2014 is dat 39%. En met Google Balloons en Facebook Drones zal dat alleen nog maar meer worden.

Mary Meeker internet users 1995 2014


73% van de wereldbevolking heeft al een mobiel

Als je dacht dat het snel is gegaan met het internet kijk dan nog even naar deze slide uit haar Trendrapport. Ongelooflijk dat in zo’n korte tijd 73% van de wereldbevolking een mobieltje heeft.  En dat neemt alleen maar toe nu er ook Open Source mobiele netwerken gebouwd worden wereldwijd in rurale gebieden.

Mary Meeker mobile users


Waarde top 15 bedrijven van $17 miljard naar $ 2,4 triljoen

Een ander opvallend feit is dat de waarde van de bedrijven sinds 1995 enorm toegenomen is. Was de waarde van de totale top 15  van internet bedrijven nog maar $ 17 miljard waard. Nu in 2015 is de totale top 15 meer dan $ 2,4 triljoen waard.

Mary Meeker marktwaarde bedrijven


Impact van internet op de economie is groot

De impact van het internet op de economie is groot en het heeft invloed op alle branches, vakgebieden en kanalen. Meeker geeft aan dat ons nog veel te wachten staat, het is allemaal nog maar net begonnen. In het onderwijs, de zorg, politiek en beveiliging komt nog heel veel verstorende innovatie op ons af.


Meer mogelijkheden voor flexwerkers

Meeker wijst ook  op de steeds sneller groeiende on-demand economie, aangedreven door bedrijven als Uber en Lyft. Freelancers, zegt ze,  zijn een belangrijk en groeiend deel van de beroepsbevolking, en vormen nu 34% van de Amerikaanse beroepsbevolking. Veel freelancers verdienen hun geld met diensten zoals Airbnb en Uber vanwege de flexibiliteit die dat biedt in hun leven. En 25% van hen werkt ook nog eens voor meerdere diensten tegelijk. Dit percentage zal alleen maar toenemen nu de strijd is losgebarsten om goederen nog sneller te leveren. Uber wil hier een belangrijke rol in spelen. Dit opent mogelijkheden voor deze flexibele ‘werknemers’.


Meer dan 3 uur per dag op internet via de mobiel

Het gebruik van internet en smartphone is enorm gegroeid per gebruiker. De gemiddelde volwassene zit vandaag de dag meer dan drie uur per dag op internet via zijn smartphone en dat was vijf jaar geleden nog minder dan een uur. Dit is een enorme kans voor adverteerders zegt Meekers, alleen is deze kans nog niet goed gekapitaliseerd.  Meeker zegt dat advertenties in toenemende mate geoptimaliseerd worden voor mobiel en ze zullen snel, interactief en leuk worden. Op onze mobieltjes zullen volop “Koop knoppen” tegenkomen. Ik ben benieuwd of dit de beleving zal verbeteren of verminderen, ik ben bang voor dat laatste.

Mary Meeker internet gebruik


Het tijdperk van de drones

Nu overheden de regels langzaam zullen versoepelen zal het gebruik van drones exploderen. In Nederland mag er in de landbouw al gevlogen worden. Frankrijk en de U.K. zijn momenteel de drone-vriendelijke landen. Drones kunnen op vele gebieden ingezet worden en er zullen nog vele mogelijkheden ontdekt gaan worden.  De groei van drones is uniek, snel en wereldwijd. De omzet voor drones zal in 2015 al zo’n $ 1.7 miljard groot zijn.

Mary Meeker drone leveringen


 Een aantal andere weetjes:

– Groei Internet gebruiker gaat door meer is wel trager. Het aantal wereldwijde internetgebruikers steeg met 8% vorig jaar, vergeleken met 10% in 2013 en 11% drie jaar geleden.

– Door de internet gebruiker gemaakt, gedeelde en gecureerde video’s stijgen snel. Hetzelfde geldt voor user-generated audio, schriftelijke communicatie en reviews op sites als Airbnb en dergelijke. Met andere woorden, consumenten zijn mondiger geworden en nemen zaken in eigen handen.

– De trendsetters zijn 12 tot 24-jarigen, zij die maken massaal gebruik van de Instagrams en Snapchats. Millennials hebben andere verwachtingen van het werk dan de vorige generatie. Ze verwachten te krijgen wat ze willen en wanneer ze het willen.

– Een nadeel van al deze groei is dat we veel te maken zullen krijgen met grotere, heftigere en snellere cyberaanvallen.


Hieronder kun je alle 200 slides bekijken:

Wat extra info over KPBC:

KPBC helpt de meest vooruitstrevende ondernemers hun marktverstorende ideeën om te zetten in ‘world-changing’ ondernemingen. En dat doen ze bij niet de minste. Zo hebben ze aan de basis gestaan van en een bijdrage geleverd aan de snelle groei van baanbrekende bedrijven als Amazon, Google, Lending Club, Nest, Twitter, Uber, en Mandiant.


Meer informatie kun je vinden op deze sites:

Robert Scoble geeft commentaar op geheel eigenwijze

http://topsy.com/

http://fortune.com/2015/05/27/mary-meeker-internet-and-smartphone-user-growth-is-slowing/

http://recode.net/2015/05/27/mary-meekers-2015-internet-trends-slides/

https://blog.slideshare.net/2015/05/27/advertisers-are-missing-out-on-25-billion-in-mobile-ads/?sf9554238=1

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *