Kort verslag van de derde Inspirerende Dialoog Sessie 2014

Het was weer een dynamische ontmoeting afgelopen oktober bij de Inspirerende Dialoog sessies. Via deze mail geven wij een kort overzicht en wat linkjes naar de getoonde video’s.

Bij iedere groep begonnen we met deze inleiding:

De zomerperiode is echt een periode om de druk eraf te halen en even wat bij te lezen en inspiratie op te doen. Welke inzichten, inspiratie heb je op gedaan en wil je delen met de groep? Dit kan een boek zijn, een quote of een ervaring? En wie heeft er nog iets gelezen of gezien van het ‘huiswerk’ dat we ter inspiratie voor de leeslijst hadden meegegeven?

Het leuke van de vele verschillende groepen is dat deelnemers onderwerpen aanhalen die wij als moderators nooit hebben kunnen bedenken en inbrengen en daardoor gaat de dialoog in iedere groep een hele ander kant uit.

Wat ons als moderators opviel is dat in iedere groep aangehaald werd dat bij veel ondernemingen de omzet na de zomer wel weer aangetrokken is en dat er vertrouwen is in de toekomst. Dat is natuurlijk fijn om te horen. Aan de andere kant hadden we ondernemers in de groep die de ontwikkelingen die gaande zijn op wereldschaal voelen binnen hun eigen bedrijven. Zo is er een ondernemer die geïnvesteerd heeft in een fabriek in een Turkse stad die net ten noorden van Kobani ligt. Hij neemt het risico niet om zijn mensen bloot te stellen aan de gevaren die er volop zijn net over de grens. Hij kijkt eerst de kat uit de boom voordat hij een volgende stap zet. Twee andere ondernemers hebben direct te maken met de boycotten en andere sancties door het Russische en Oekraïense conflict.

Na deze inleiding hebben we laten zien hoe Lodewijk Asscher onze minister van Sociale Zaken en vice-premier binnen een half jaar een ‘draai’ maakte van; ‘dat we moeten strijden voor eerlijke banen en dat de technologische vooruitgang dit niet in de weg mag staan’, naar ‘dat Nederland rekening moet houden met een baanloze toekomst’.

In lijn van dit onderwerp hebben we deze video laten zien:

Human Need not apply 

De video is de tijd van het kijken meer dan waard. Het laat de laatste stand van de robotisering en automatisering zien en zet de robotisering in historisch perspectief. Het geeft inzicht hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Het laat zien hoe wij eerst onze spierkracht gebruikten en hoe deze spierkracht overgenomen werd door de technologie waardoor we veel meer gebruik konden maken van onze denkkracht. Wat nu als de computer, Artificial Intelligence en robots die alsmaar slimmer worden ook langzaam onze denkkracht overnemen?

Tijdens de Inspirerende Dialoog ging het dan bij iedere groep ook wel over of en welke ethische kwesties die er zijn. Wat als er straks bijvoorbeeld 70 miljoen medewerkers in het transport thuis komen te zitten doordat chauffeurloos transport doorgevoerd is? In de video wordt gezegd:

Er is geen economische wet of regel die bepaalt dat bij technologische ontwikkelingen er altijd meer en/of betere banen komen. Economics always win!Over de ethische kwestie hebben wij al eerder een blog geschreven: https://www.fountainheads.nl/zal-de-ethiek-bij-de-rabobank-zorgen-voor-baanbehoud/

Een ander relevant blog over dit onderwerp is: https://www.fountainheads.nl/vraagt-het-ene-paard-zouden-mechanische-spieren-ons-overbodig-maken/

Het gaat te ver om hier alle denkrichtingen, gevoelens en kansen die er in de groepen waren te beschrijven. Wel hadden we beloofd om meer informatie te delen over het ‘onvoorwaardelijk basisinkomen’, sommigen zeggen ook weleen gratis geld. Wim en ik hebben een MeetUp georganiseerd over dit onderwerp onder de vlag van VPRO Tegenlicht. Door de video’s op dit blog te bekijken ben je helemaal op de hoogte.

De stand van zaken met betrekking tot robotisering bleek vele deelnemers wat prettig ongerust te maken. Dit hadden wij al verwacht en we wilden natuurlijk eindigen met handvatten om je eigen bedrijf veerkrachtig en toekomstbestendig te maken. Peter Diamandis, serial entrepreneur en oprichter van de Singularity University, heeft een mooie theorie waarmee je markt en je bedrijf kunt beoordelen op toekomstbestendigheid. Zijn  ‘6 D’s of Exponential Growth’ zeggen in het kort; Als hardware ooit software wordt dan wordt het ooit gratis en voor iedereen bereikbaar. Bekijk hier zijn video:

En natuurlijk delen we hier ook onze presentatie:

 

De data voor de Inspirerende Dialoog Sessies voor december 2014 zijn allemaal gepland en we hopen je daar weer te zien.

Met inspirerende groet,

Wim en Jan-Henk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *