In het verleden behaalde resultaten ….

Sinds begin 2017 schrijft Fountainheads’ Wim van Rooijen voor het ondernemersmagazine Ondernamen een column die in alle edities (Amersfoort, Heuvelrug, Lekstroom, LopikerwaardUtrecht, Woerden) van het blad in de provincie Utrecht verschijnt. OnderNamen is een regionaal ondernemersplatform dat zich voornamelijk richt op MKB ondernemers.

Tot nu toe hebben we ze nooit geplaatst op onze eigen website. Maar veel van de columns hebben nog niets aan geldigheid en waarde ingeboet en verloren. Tijd dus om ze ook hier (alsnog) te delen en vanaf nu de nieuwste columns ook direct op onze eigen website te plaatsen.

In het verleden behaalde resultaten ….

De tijd vliegt. Het eerste kwartaal van 2017 ligt inmiddels al weer achter ons. Dat betekent dat het boekjaar 2017 er voor een kwart op zit. De seizoenen wisselen en iedereen maakt zich op om naar buiten te gaan. Het einde van een kwartaal luidt ook altijd het kwartaalcijfers seizoen in. Beursgenoteerde bedrijven komen naar buiten met de eerste resultaten en analisten storten zich op de cijferbrei om duiding te geven en het bestuur te beoordelen op de geleverde prestaties. Elke ondernemer wil graag weten waar die staat en beursgenoteerd of niet kwartaalcijfers zijn de eerste graadmeter hoe je bedrijf presteert.

Dit is voor veel directeuren en eigenaars het moment om de excelsheets met de jaarplannen weer af te stoffen om ze als meetlat te gebruiken. Begrotingen die vaak onder grote druk net voor de jaarwisseling tot stand zijn gekomen. Tevreden gingen we de feestdagen in met het idee dat de onderneming in 2017 een winstgroei zou laten zien van circa 5%. Hoe komt zo’n begroting vaak tot stand? Veel bedrijven extrapoleren in het verleden behaalde resultaten en ‘rammelen’ als een volleerd helderziende een beetje aan de cijfers uit de geschiedenisboekjes ook wel jaarverslagen genoemd.

Forecasten noemen ze dat met een mooi woord. Een woord en een methodiek waar een groot nadeel aan kleeft. Forecasten gaat immers uit van wat in het verleden haalbaar was en niet wat in de toekomst mogelijk is. Forecasten is een ‘speeltje uit het verleden’. Een achterhaalde manier om de toekomst te voorspellen en daarom verschillen de resultaten van het eerste kwartaal bij veel bedrijven van de in december haalbaar geachte doelstellingen.

De verklaring voor deze afwijking is dat Forecasting geen rekening houdt met de ongekende snelheid van technologische vooruitgang en de impact van maatschappelijke bewegingen die vrijwel direct van invloed zijn op het gedrag van klanten en markten.

Photo by Lukas from www.pexels.com CC0 License

Je zou eigenlijk als ondernemer niet moeten Forecasten maar Backcasten. Je stapt denkbeeldig in een tijdmachine en verplaatst jezelf naar bijvoorbeeld 2025. Daar aangekomen stap je uit en kijkt om je heen. Hoe ziet de wereld er dan uit? Hoe hebben we onze maatschappij ingericht? Hoe functioneert de economie? Welke trends en ontwikkelingen die in 2017 nog in de ‘kinderschoenen’ leken te staan zijn doorgebroken? En welke effecten hebben ze gehad?

En als je al deze en andere vragen hebt beantwoord komt natuurlijk onvermijdelijk het moment waarop je jezelf afvraagt welke rol jouw bedrijf (nog) speelt in die nieuwe omgeving. Welke markten bedien je. Van welke technologische ontwikkelingen en maatschappelijke trends heb jij gebruik gemaakt om je onderneming in de volgende (groei)fase te brengen?

Stop dus met Forecasten en start met Backcasten want in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Ondernamen Utrecht nr 1 april 2017 Column Fountainheads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *