De Singularity University (SU) is een Silicon Valley denktank die al in 2008 in Californië is opgericht door Peter Diamandis en Ray Kurzweil. De SU biedt onder meer (executive) educatieve programma’s en is een business incubator.
Op 2 juni 2016 zal de eerste vestiging van de Singularity University buiten Silicon Valley worden geopend door Koningin Maxima in Brainport Eindhoven.
Vorig jaar verscheen het boek Exponentiële Organisaties met als ondertitel: ‘Waarom nieuwe organisaties 10 keer beter, sneller en goedkoper zijn en hoe jij dat ook kunt worden’.
Schrijvers van het boek zijn Salim Ismail en Nederlander Yuri van Geest. Beide zijn verbonden aan de SU. Het boek staat vol met enkele tientallen voorbeelden van vooral Amerikaanse bedrijven die allemaal in meer of mindere mate voldoen aan de definitie van een Exponentiële Organisatie (ExO). Er zijn op internet ook mooie top 100 lijsten zoals http://top100.exponentialorgs.com en http://f100.exponentialorgs.com te vinden van bedrijven die worden beoordeeld op de kenmerken en de score van een Exponentiële Organisatie. Vanzelfsprekend staan in die lijsten bedrijven zoals Airbnb, Uber, Google, Apple, Amazon Tesla. Maar ook veel minder bekende ‘unusual suspects’ zoals. GitHub, Indiegogo, Kaggle, Quirky, Reddit en bijvoorbeeld het van oorsprong Nederlandse Shapeways vind je hier met hoge ‘noteringen’ en waarderingen.
Eén ding gemeen hebben al deze bedrijven gemeen: Ze groeien als kool.
Exponentiële Organisaties kun je volgens de auteurs herkennen aan tien kenmerken (zie afbeelding).
Rode draad in het boek is het begrip Massive Transformative Purpose (MTP), oftewel het hogere ambitieuze doel van de organisatie. Elke ExO heeft een MTP.
Voorbeelden van MTP’s zijn:
- Google: ‘Alle informatie in de wereld ordenen’,
- Quirky: ‘Uitvindingen toegankelijk maken’ en
- Singularity University: ‘Op een positieve manier een miljard mensen beïnvloeden’
Sommige bedrijven willen de hele wereld veranderen of beïnvloeden. Andere beperken zich tot de eigen marktsector. Ontwrichting, ook wel disruptie genoemd, en radicale transformatie is waar het allemaal om draait bij ExO’s.
Ismail en Van Geest benadrukken dat een MTP geen mission statement is. Het is een hoger doel om iets radicaal te veranderen, de wereld te verbeteren. Het allerbelangrijkste resultaat van een goed MTP is dat het een positieve (culturele) beweging veroorzaakt.
Top 100 lijstjes zijn vanzelfsprekend indrukwekkend maar dichter bij huis zijn natuurlijk ook Nederlandse bedrijven die voldoen aan de criteria of kenmerken van ExO’s en die snel groeien.
Denk aan Studio Roosegaarde en in Amersfoort aan de (online) boodschappendienst Picnic.
Picnic dat vorig jaar september officieel werd gelanceerd weet in nog geen 6 maanden 10% van de Amersfoortse huishoudens aan zich te binden als klant (de gemiddelde marktpenetratie van thuis boodschappen bezorgen schommelt in Nederland al jaren ergens rond de 2%). Het groeitempo van de onderneming van boegbeeld Michiel Muller en mede initiatiefnemer Frederik Nieuwenhuys is ongekend hoog. Begin 2016 zijn Soest en Leusden bijgeschakeld. Eind april 2016 werd Utrecht (Leidsche Rijn) aan de ‘zegereeks’ toegevoegd en later dit jaar volgen de rest van Utrecht, Almere en Apeldoorn. Er zijn wachtlijsten van huishoudens die middels de Picnic App klant willen worden en de groei lijkt eerder beperkt te worden door de snelheid waarmee de fysieke organisatie en de toeleveranciers het tempo kunnen volgen dan door de markt zelf.
Wat zijn de kenmerken van Exponentiële Organisaties, welke kenmerken pas je zelf al toe en wat kun je van leren? Dat waren de centrale vragen tijdens de Fountainheads Inspirerende Dialoog.
Als uitgangspunt nemen we organisaties die niet zozeer 10 keer sneller kunnen produceren, 10 keer betere producten leveren of 10 keer grotere winst per werknemer maken dan de gemiddelde organisatie in hun branche, maar bedrijven die véél sneller groeien dan anderen in hun branche. Ook onder de deelnemers van de Inspirerende Dialoog bevinden zich goede voorbeelden zoals Newasco dat in 2 jaar tijd na de introductie van de RFID-chiptechnologie Newid in vergelijking tot concurrenten een spectaculaire groei doormaakt.
Exponentiële Organisaties blijken in de praktijk aan minimaal 4 succesfactoren te voldoen van de 10 kritische succesfactoren die het boek zijn geïdentificeerd.
Om te beginnen hebben alle Exponentiële Organisaties een helder geformuleerd antwoord op de waarom-vraag van de organisatie, de eerder genoemde Massive, Transformative Purpose (MTP).
Vervolgens maken ze onderscheid in intern en extern gerichte succesfactoren. De externe succesfactoren zijn resp. Staff on demand, Community & crowd, Algorithms, Leveraged assets en Engagement (SCALE). In het boek worden deze kenmerken toegeschreven aan de rechter hersenhelft. De plek in ons hoofd waar het gaat om creativiteit, groei en omgaan met onzekerheid.
De interne succesfactoren zijn Interfaces, Dashboards, Experimentation, Autonomy en Social technologies (IDEAS). Deze kenmerken worden toegeschreven aan de linker hersenhelft die staat voor controle, ratio en stabiliteit.
ExO’s maken dus intensief gebruik van interfaces, dashboards, algoritmes, social media en personeel op afroep. Daarnaast geloven ze in de autonomie van teams en in de betrokkenheid (engagement) van klanten en gebruikersgroepen. Tegelijkertijd zijn ze niet te beroerd te experimenteren en maken ze optimaal gebruik van de hefboomwerking van de deel- en ruileconomie. Tot slot zijn ze meesters in het mobiliseren van de community en de crowd.
Tijdens de Fountainheads Inspirerende Dialogen zijn alle kritische succesfactoren benoemd en van praktijk voorbeelden voorzien.
Naast de beschrijving van de kenmerken van ExO’s zijn we dus ook ingegaan op de toepassing ervan binnen bedrijven. En daarbij werd niet alleen gekeken naar ‘Unicorn’ bedrijven, succesvolle Start-Up’s of grote succesvolle multinationals maar ook naar de toepassingen binnen het midden en kleinbedrijf (net zoals dat ook in het boek gebeurd).
In de presentatie die we hebben gebruikt zijn een aantal van de voorbeelden nog eens terug te zien. Het boek is natuurlijk perfecte (vakantie) en eigenlijk verplichte literatuur voor ondernemende mensen. Hoewel het eigenlijk meer een werkboek dan ‘management-literatuur’ is.
Alleen lezen weten is dus in dit geval niet voldoende. Als je sneller, beter, goedkoper of efficiënter wilt opereren in je huidige of nieuwe markten dan je concurrenten, ‘peers’ of de huidige gevestigde orde in de markt zal je (keihard) aan het werk moeten.
Je kunt natuurlijk ook ‘slim’ en ‘lui’ zijn en één van de talrijke video’s bekijken die inmiddels op Internet over dit onderwerp zijn te vinden.
Een aantal voorbeelden vind je hier:
In totaal zijn er op Fast Moving Targets 5 video afleveringen beschikbaar https://www.youtube.com/user/fastmovingtargets/videos