Hoe krijg je een zaal vol JCI’ers wakker? Nou, met Fountainheads :)

Dit artikel over de gastsprekers van Fountainheads is verschenen in het het JCI Magazine:

Het is zaterdag 20 januari en de aanvangstijd is 07:30 uur. Dat is vrij vroeg voor een zaterdag. Hoe krijg je een zaal vol JCI’ers wakker? Hoe pak je zo vroeg hun aandacht? Daar wisten de Fountainheads wel raad mee. Het duo bestaat uit Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen en zij lieten al snel een energie door de zaal heen deinzen. Hun speech heet niet voor niks ‘de wake-up call’, want er zijn exponentiële ontwikkelingen gaande in de wereld waar wij het bestaan nog niet vanaf weten, maar die zeker belangrijk zijn.

Ook al vertellen ze 150 keer per jaar over technologische trends en disrupties; de passie straalt uit de ogen van de mannen. Je zou denken dat ze zoveel mogelijk technologische ontwikkelingen in huis hebben. Niets is minder waar, zo vertelt Jan-Henk Bouman: “Ondanks dat ik elke dag bezig ben met technologische ontwikkelingen, leef ik zelf zo bezitloos mogelijk. Sinds kort heb ik geen huis meer. Ik wil alvast met pensioen zonder dat ik het geld ervoor heb. Ik heb voorheen meerdere bedrijven opgebouwd. Daar heb ik mijn leven mee kunnen financieren, maar nooit kapitaal mee opgebouwd. En dan kan ik me daar wel zorgen over gaan maken, maar ik kan ook mijn kosten gaan verlagen. Ik wil bezittingen niet zien als leidraad voor mijn leven.” Voor Wim van Rooijen ligt dit anders. Hij rijdt liever in zijn rode Tesla en gelooft wel in de kracht van kapitaal. De verschillende gedachtegangen met oog op de toekomst is, volgens hen, de kracht waarin ze samenkomen; en dat 150 keer per jaar.

Opmerkelijke ontwikkelingen

Want wist je dat er geen man meer nodig is voor voortplanting? Dat je een muis jonger kunt maken? Het zijn slechts enkele kleine voorbeelden van ontwikkelingen anno 2018 die de heren ons voorleggen. Maar wat doen wij als burger? Beseffen wij ons wel dat er iets bijzonders gaande is? De toekomst van de mensheid, dat is waar de zij zich op focussen. Het doel is om mensen wakker te schudden. Sceptisch zijn ze niet, want ze denken in kansen en zijn vooral nieuwsgierig naar de nieuwe kennis en kunde.

Verandering begint bij jezelf

Wanneer is een speech geslaagd? Jan-Henk: “We willen mensen laten nadenken over hun eigen heerschap en ondernemerschap. Vandaag komen hier allemaal ondernemers samen. We willen dat ze wat anders gaan doen vergeleken gisteren. We willen een prettige ongerustheid creëren, zodat ze de wereld net even wat mooier maken dan deze was. We hebben zo’n 20.000 mensen per jaar voor ons op het podium. Als al 10% geïnspireerd de deur uitgaat…” Wim is het hier echter niet mee eens en benadrukt het aanbod in trendwatchers en verkenners. “Ik vraag mezelf na vijf jaar af of we mensen nog wel een wake-up call kunnen geven. Dus als na deze sessie een persoon de zaal uitloopt die het wezenlijk anders gaat doen, ben ik super tevreden. Op die manier kun je vooralsnog wel een sneeuwbaleffect creëren. ”Een ding is zeker: we zijn geneigd om ons vooral te focussen op het verbeteren van producten en diensten. Op een gegeven moment valt er niks meer te verbeteren dus kijken we hoe processen efficiënter kunnen waardoor het een stuk goedkoper wordt om producten te maken, waardoor je meer marges kunt maken.

In die fases moet je wel geld vrijmaken om de volgende disruptie te ontwikkelen. Maar juist daar stopt het heel vaak, te vergelijken met een spaak in het wiel. Het is dan wachten op iemand die wel die disruptie pakt en dan begint de cirkel opnieuw.”

Learning by doing

Hoe kijk je naar de zaak en zorg je dat je tijd hebt om je eigen invulling hierop te geven? En wat is de meest interessante trend? Jan-Henk is hier duidelijk in: “Dat de mens verlost wordt van werk, zodat we weer onze eigen kwaliteiten kunnen ontdekken. Het werken zit onze menselijkheid in de weg. We hebben nu allemaal banen waar we stress van krijgen of soms zelfs depressief van worden. Dus als we verlost raken van werk, hier nieuwe termen en een ander financieringsmodel voor vinden, dan loop ik de polonaise!” Wim kijkt vooral uit naar de biologische onsterfelijkheid. “Dan kan ik alle nieuwe ontwikkelingen (en Jan-Henks ideeën) blijven volgen!”

Wil je weten wat je hebt gemist of opnieuw bekijken wat er is verteld? Bekijk hieronder een video van de presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *