OpenSource mobiele netwerk gelanceerd: Waarom het einde van de operators nakende is

‘We hebben jarenlang bij de providers gesmeekt om bereik, maar daar werd nooit op gereageerd,’ zegt Hernández.

51% van de Nederlanders slaapt met zijn smartphone binnen handbereik. Waarschijnlijk lees je dit bericht op een smartphone of hij ligt binnen een straal van één meter bij je vandaan. Maar zonder bereik en wifi heb je bijna niets meer aan dat ding. Onderzoek wijst uit dat Wifi voor de reizende mens inmiddels net zo belangrijk is als water voor de mensheid. Dus dat is mooie handel voor die operators, de MB’s vliegen over de netwerken.

Maar voor niemand is zijn handel in dit tijdperk een zekerheid. Zeker voor de operators niet. Dit is overduidelijk als je de theorie over “Disruptive Innovations’ van Clayton Christensen volgt. Clayton Christensen is schrijver van het boek “The Innovators Dilemma”, doceert aan Harvard en voerde in 2011 en 2013 de lijst “Thinkers50” aan.

Clayton Chrsitensen Incumbents plaatje

Christensen beschrijft dat een toetreder in een bestaande markt voet aan de grond krijgt door in eerste instantie op de markt te komen met vereenvoudiging van een product of dienst aan de onderkant van die markt. Ze accepteren lager marges, werken met andere productieprocessen, veelal nieuwer en geavanceerder. Het product of dienst wordt betaalbaarder en toegankelijker voor vaak een andere consument. In eerste instantie is de kwaliteit nog niet overweldigend. Dat deel van de markt is onaantrekkelijk voor de gevestigde orde en wordt daardoor vrijgelaten door de andere spelers op die markt. Zij hebben een ander businessmodel en vinden die lage marges niet interessant. Zij hebben vaak een product of dienst door ontwikkeld voor hun meest veeleisende klant terwijl dat vaak meer is dan de overgrote meerderheid van de klanten nodig heeft. Deze bedrijven streven naar het behoud van de innovaties en uitbreiding daarvan. Ze richten zich op een hoger marktsegement waar hoger marges te scoren zijn. Zodra de nieuwe toetreder wortel heeft geschoten in de markt dan ligt er een groot gevaar op de loer voor de concurrenten. De toetreder zal zich verder gaan bewegen op die markt. Ze zullen een steeds hoger segment van de markt innemen en drukken de concurrent uit de markt. Dit maakt weer meer ruimte voor nieuwe marktverstoorders en zo draait de cirkel rond. Maar Clayton Christensen kan het natuurlijk veel beter zelf uitleggen.

Tel bij deze theorie de ontwikkelingen op van de OpenSource beweging en je zult zien dat het toetreden op een markt steeds laagdrempelige wordt. OpenSource democratiseert technologie waardoor niet alleen bedrijven met hoogwaardige producten of diensten kunnen komen maar het ligt in de handen van ons allen. Binnen de OpenSource communities delen heel veel slimme koppen continue al hun fouten en intelligentie dat ten goed komt aan de snelheid van innovatie en de kwaliteitsontwikkeling van het product of dienst.

Waarom moeten de operators oppassen?
In Mexico en Africa bouwen gemeenschappen momenteel hun eigen telefoonnetwerken met OpenSource technologie. Waarom? Omdat de operators geen gehoor gaven aan de oproep van hun (potentiële klanten)

‘We hebben jarenlang bij de providers gesmeekt om bereik, maar daar werd nooit op gereageerd,’ zegt Hernández.

De Correspondent beschrijft in een zeer interessant artikel hoe een Mexicaans dorpje zijn eigen mobiel netwerk aanlegde in samenwerking met een NGO omdat de operators geen gehoor gaven aan de oproep van hun (potentiële klanten). Het netwerk is gebouwd met simpele apparatuur voor niet zo heel veel geld, $ 9.000,-. De geluidskwaliteit is ‘nog’ niet geweldig maar het werkt. Bewoners betalen nog geen € 2,50 per maand voor hun abonnement en kunnen gratis bellen en sms-en naar anderen op het netwerk en voor 1ct bellen ze naar de VS. De initiatiefnemer Peter Bloom zegt:

‘Wij kijken niet, zoals de grote providers, naar wat wel of niet het meest winstgevend is. Het gaat erom wat de gemeenschappen zelf willen. Daarom denken we ook niet na over concurrentie; we werken zonder businessplan.’

‘De technologie en de software zijn vrij beschikbaar, dus wat wij hier doen, kan iedereen in de wereld doen. Ook in het Westen, ja. En dat is in een tijd van privacyschendingen, dure abonnementen en slechte service het overwegen waard.’

De eerste stap naar het democratiseren van bereikbaarheid is gezet. De geest is uit de fles. Het einde van de operators is nakende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *