Het altruïsme van de makerscene krijgt zijn impact op de wereld.

Knutselaars, hobbyisten en andere ‘doe-het-zelf’ers met twee rechterhanden zijn van alle tijden, maar in dit tijdperk van internet zijn ze met elkaar verbonden. Ze inspireren elkaar in DIY (do it yourself) en DIT (do it together) online communities. Ze staan op elkaars schouders en delen vrijelijk en open hun kennis. Voeg daar aan toe dat de kosten van materialen, gereedschappen enorm dalen waardoor experimenteren en falen goedkoper is geworden dan ooit. Zo kan iedereen laagdrempelig zijn eigen ‘Willie Wortel’-zolder of schuurtje opzetten en wat daar uitgevonden wordt met de wereld delen. In de VPRO Tegenlicht uizending ‘De nieuwe Makers’ stellen ze de vraag; ‘Is dit de nieuwe omgekeerde massaproductie en de start van een nieuwe industriële revolutie?’ De Fountainheads Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman organiseerden onder de vlag van Permanent Beta de VPRO-Tegenlicht MeetUp over deze uitzending in Amersfoort. Wim en Jan-Henk volgen de wereld van de nieuwe makers en de impact op de samenleving op de voet.

In de onze presentaties hebben we geregeld de Contour Crafting laten zien. Een 3D printer die binnen 24uur een huis kan printen. Kort daarna kwam er een bericht uit China dat ze 10 huizen binnen 24uur konden printer. Zoals je in de video’s hieronder kunt zien heb je er nog wel behoorlijk grote apparatuur voor nodig. Je krijgt er wel veilige huizen door die snel te bouwen zijn maar het gebeurt met grondstoffen die niet overal goed leverbaar zijn. Dat maakt deze methode van huizen printen nog erg kostbaar. Maar dat is nu allemaal opgelost door WASP, World’s Advanced Saving Project.

WASP print huizen van modder

WASP op de Maker Fair Rome
Op de Maker Fair in Rome heeft WASP hun huizenprinter gepresenteerd. Zij hebben een 3Dprinter gemaakt die huizen print van lokaal materiaal dat overal te vinden is en waarmee al meer dan 9000 jaar huizen van gemaakt wordt, juist; modder. De printer zelf is vrij minimalistisch in zijn ontwerp. De extruderkop wordt ondersteund door een simpel gebruik van statieven en wordt gevoed met een mengsel van modder en natuurlijke vezels, zoals wol. Je kunt als huiseigenaar de creatie maken die jezelf wilt mits het maar niet hoger wordt dan 3 meter. De slimme driehoekige vorm van de binnenmuur zorgt er voor dat er minder materiaal nodig, dat het sneller droogt maar vooral ook dat het sterker is.

Altruïsme van de makerscene.
Het klinkt gek dat een bedrijf investeert in technologie waar ze zelf geen winst mee zullen maken. Maar van het een komt het ander. Ze verdienen hun geld met een gelijksoortige 3D Printer die een verscheidenheid aan producten print van plastic tot keramiek. De doorontwikkeling van deze huizenprinter doen ze omdat zij met WASP een bijdrage willen leveren aan onafhankelijke huisvesting voor arme mensen over de hele wereld. Zodat een ieder zelf zijn eigen huis kan ontwerpen en bouwen en daarmee een veilege woonomgeving creëert.

Doordat er veel meer altruïsme in de makerscene zit dan in de commerciële wereld delen ze veel met elkaar zodat hun innovaties sneller ontwikkelen dan met het patenten-model hierdoor zal de impact van deze beweging steeds groter worden op de samenleving. ‘The future is better than you think!’ 😉

Update:

In de Volkskrant stond dit artikel: Veel interesse voor ambulance-drone van TU Delft Student.

Eigenlijk is het mooiste citaat uit het artikel de quote van Alec Momont dat in lijn ligt van dit blog:

Momont zegt geen patent te hebben aangevraagd. ‘Ik vind het belangrijker dat de drone er komt en er levens mee gered worden, dan dat ik er geld mee verdien’, zegt de student in DWDD. Hij kwam naar eigen zeggen op het idee omdat hij drones op een positieve manier wilde gebruiken, omdat te vaak negatief in het nieuws zijn.

 

WASP print huizen van modder.

Bron

Contour Crafting:

10 huizen printen in 1 dag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *