Afsluiter PO-congres 2015: Zuurstof voor het onderwijs

Elk jaar organiseert de PO-raad een congres voor haar leden. Dit zijn de besturen van scholen in het primair onderwijs.

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]

PO Raad Congres 2015

Het thema van het PO congres 2015 was ‘Kennis voor morgen’. Hoe bereiden wij onze kinderen voor op de toekomst? Wat moeten zij straks weten en kunnen? En wat moeten wij daarom nu weten en kunnen? Tijdens het jaarlijkse congres van de PO-Raad willen we de kennis, in de breedste zin van het woord, van buiten naar binnen halen.

De opening van de vrijdag was in handen van Koningin Maxima en Fountainhead Jan-Henk Bouman mocht de dag afsluiten.

PO Congres 2015 Maxima

Waarom mag ik nu al niet gelukkig zijn?
Jan-Henk begon zijn sessie met een persoonlijk verhaal over zijn zoon Bas. Bas paste niet goed in het schoolsysteem. Hij kon heel goed meekomen maar Bas vond het allemaal net een religie. ‘Ik moet hard werken. Als ik mijn huiswerk maak dan ga ik over. En als ik over ga dan haal ik mijn diploma. En met een diploma krijg ik een goede baan en met een goede baan word ik gelukkig volgens jullie systeem. Waarom mag ik nu al niet gelukkig zijn? Lees het hele verhaal van Bas op de website van Jan-Henk. Een school moet passen als een jas maar er hangen te weinig jasjes voor al die kinderen. Aan het eind van de sessie werd duidelijk dat Bas een passende jas heeft gevonden en dat is op de Democratische School de Ruimte in Soest. Hier is hij helemaal opgebloeid en staat weer vol in het leven.

Met de neus op de feiten gedrukt

Deze passage stond op de website van PO Congres:
Een doel van het congres was om kennis in de breedste zin van het woord, van buiten naar binnen te halen. Daarom gaven experts en professionals uit verschillende sectoren vanuit hun expertise in workshops en masterclasses hun visie op het onderwijs van de toekomst. Uiteenlopende onderwerpen werden in verschillende sessies behandeld. Van toekomstige bestuurlijke verhoudingen tot professioneel risico- en crisismanagement. Als de aanwezigen van het congres nog niet doordrongen waren van veranderingen die gaan plaatsvinden in het onderwijs in de toekomst, dan werden ze even goed met de neus op de feiten gedrukt door de afsluitende presentatie van trendverkenner Jan-Henk Bouman.

Jan-Henk vertelde ook over de arbeidsmarkt van nu en de toekomst: “In 2030 gaan de leerlingen die nu op de basisschool zitten de arbeidsmarkt op. Er ligt een taak voor het onderwijs om de leerlingen voor te bereiden op de flexibele arbeidsmarkt. Binnenkort kun je delen van opleidingen volgen, zonder de hele opleiding af te ronden. Dat is de nieuwe manier van opleiden. Een leven lang leren. De taak is aan jullie om kinderen nieuwsgierig en creatief te houden. Geef elke leerling een passende jas en geef voldoende zuurstof aan het onderwijs.”

Een miljard euro voor het Primair Onderwijs
Jan-Henk pleitte in zijn open brief aan Jet Bussemaker dat de 1 miljard euro die ze nu in het Hoger Onderwijs gaat investeren beter in het Primaire Onderwijs kan investeren.

“Stel nou dat u die miljard dus niet in het hoger onderwijs stopt maar in het begin van de nieuwe generatie. Dan zijn er over 10-15 jaar medeburgers met vaardigheden die problemen kunnen oplossen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken welke dat zijn. Dan hebben we de jongeren van uw wensbeeld waaraan u in uw lezing refereert. Dan zijn we die creatieve dwarsdenkers en constructieve neezeggers en de ‘Competente rebellen’ en de mensen die durven tegendenken en tegenspreken. Dan heb je een goed team dat klaar is voor de toekomst dat gewoon aan blijft sluiten bij de veranderingen die continue zijn en sneller zullen gaan dan we nu voormogelijk houden”.

EduHack 2015
Laten we met z’n allen werken aan meer zuurstof voor het onderwijs. Wij gaan doen dit 27 juni 2015 in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Wees welkom!

Education Hack 2015

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *